Daily Current Affairs in Hindi – 16 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 16 Oct 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 16 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 16 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi –  16 Oct 2021

  1. किस राज्य के मिंडोली केला को GI टैग प्रदान किया गया है?
    उत्तर: गोवा
  2. हाल ही में ‘भारतीय बैंक संघ’ का नया अध्यक्ष किसे चुना गया है?
    उत्तर: अतुल कुमार गोयल
  3. वैश्विक भुखमरी सूचकांक 2021 में भारत का स्थान क्या है?
    उत्तर: 101वें
  4. राष्ट्रीय बाल अधिकार संरक्षण आयोग के अध्यक्ष फिर से कौन बने हैं?
    उत्तर: प्रियंक कानूनगो
  5. भारतीय वियरेबल ब्रांड फायर बोल्ट के नए ब्रांड एंबेसडर कौन बने हैं?
    उत्तर: विराट कोहली
  6. हाल ही में किसने स्वचालित ईंधन भरने की तकनीक ‘यूफिल’ लांच की है?
    उत्तर: BPCL
  7. हाल ही में एक्सिस बैंक के MD के रूप में पुनः नियुक्त किया है?
    उत्तर: अमिताभ चौधरी
  8. बच्चों को कोविड का टीका देने वाला पहला राज्य कौनसा बनेगा?
    उत्तर: तमिलनाडु
  9. हाल ही में 300 T20 मैच में कप्तानी करने वाले विश्व के पहले खिलाड़ी कौन बने हैं?
    उत्तर: महेंद्र सिंह धोनी
  10. हाल ही में ‘विश्व छात्र दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 15 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 16 Oct 2021

  1. Which state’s Mindoli banana has been given GI tag?
    Answer: Goa
  2. Who has been elected as the new President of ‘Indian Banks Association’ recently?
    Answer: Atul Kumar Goyal
  3. What is the rank of India in the Global Hunger Index 2021?
    Answer: 101st
  4. Who has been re-elected as the chairman of the National Commission for Protection of Child Rights?
    Answer: Priyank Kanungo
  5. Who has become the new brand ambassador of Indian wearable brand Fire Bolt?
    Answer: Virat Kohli
  6. Who has recently launched the automatic refueling technology ‘Uphill’?
    Answer: BPCL
  7. Recently reappointed as MD of Axis Bank?
    Answer: Amitabh Choudhary
  8. Which will become the first state to give Kovid vaccine to children?
    Answer: Tamil Nadu
  9. Who has recently become the first player in the world to captain 300 T20 matches?
    Answer: Mahendra Singh Dhoni
  10. When has ‘World Students Day’ been celebrated recently?
    Answer: 15 October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment