Daily Current Affairs in Hindi – 12 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 12 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 12 Oct 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 12 Oct 2021

Daily Current Affairs in Hindi –  12 Oct 2021

  1. हेनले पासपोर्ट इंडेक्स Q3 2021 में भारत कौन से स्थान पर रहा है?
    उत्तर: 90
  2. हाल ही में भारतीय रेलवे ने कौनसी लम्बी दूरी की मालगाड़ी शुरू की है?
    उत्तर: त्रिशूल और गरुड़
  3. हाल ही में लाल बहादुर शास्त्री पुरस्कार किसने जीता है?
    उत्तर: डॉ रणदीप गुलेरिया
  4. हाल ही में किस राज्य की पहाड़ियों की लौंग को GI टैग मिला है?
    उत्तर: तमिलनाडु
  5. हाल ही में दिल्ली हॉकी वीकएंड लीग किसने शुरू की है?
    उत्तर: अनुराग ठाकुर
  6. हाल ही में ‘तुर्की ग्रैंड प्रिक्स 2021’ किसने जीती है?
    उत्तर: बाल्टेरी बोटास
  7. हाल ही में त्यौहारों के दौरान COVID पर अंकुश लगाने के लिए कौनसा मिशन शुरू किया गया है?
    उत्तर: मिशन 100 दिन
  8. हाल ही में किस बैंक ने 6S अभियान शुरू किया है?
    उत्तर: पंजाब नेशनल बैंक
  9. विश्व मानसिक स्वास्थ्य दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 10 अक्टूबर
  10. हाल ही में ‘अंतर्राष्ट्रीय बालिका दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 11 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 12 Oct 2021

  1. What is the rank of India in Henley Passport Index Q3 2021?
    Answer: 90
  2. Which long distance goods train has been started by Indian Railways recently?
    Answer: Trishul and Garuda
  3. Who has recently won the Lal Bahadur Shastri Award?
    Answer: Dr. Randeep Guleria
  4. Recently the cloves of hills of which state have got GI tag?
    Answer: Tamil Nadu
  5. Who has recently started the Delhi Hockey Weekend League?
    Answer: Anurag Thakur
  6. Who has recently won the ‘Turkey Grand Prix 2021’?
    Answer: Balteri Bottas
  7. Which mission has been launched recently to curb COVID during festivals?
    Answer: Mission 100 Days
  8. Which bank has recently launched 6S campaign?
    Answer: Punjab National Bank
  9. When is World Mental Health Day observed?
    Answer: October 10
  10. When has ‘International Girl Child Day’ been celebrated recently?
    Answer: 11 October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment