Daily Current Affairs in Hindi – 12 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Hello Aspirants! CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 12 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page.

Daily Current Affairs in Hindi – 12 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 12 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 12 Nov 2021

  1. केंद्रीय औद्योगिक सुरक्षा बल (CISF) के नए महानिदेशक कौन बने हैं?
    उत्तर: शील वर्धन सिंह
  2. बंधन बैंक ने किस राज्य में जुबीन गर्ग को ब्रांड अंबेसडर बनाया है?
    उत्तर: असम
  3. राष्ट्रीय आपदा मोचन बल (NDRF) के नए महानिदेशक कौन बने हैं?
    उत्तर: अतुल करवाल
  4. वैश्विक जलवायु परिवर्तन प्रदर्शन सूचकांक 2022 में भारत किस स्थान पर रहा है
    उत्तर: 10वे
  5. भारत के किस राज्य ने देश का पहला भाग से बना क्रिकेट का बैट और स्टंप को बनाया है?
    उत्तर: त्रिपुरा
  6. कौन सा देश है अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन का 101 वां सदस्य बना है?
    उत्तर: अमेरिका
  7. ग्लोबल ड्रग पॉलिसी इंडेक्स 2021 में प्रथम स्थान पर कौन सा देश रहा है?
    उत्तर: नॉर्वे
  8. प्रथम ग्लोबल ड्रग पॉलिसी इंडेक्स 2021 में भारत का रैंक कौन सा है?
    उत्तर: 18
  9. हर नवंबर में होने वाली प्रसिद्ध उल्का बौछार का नाम क्या है?
    उत्तर: लियोनिड्स उल्का बौछार
  10. देश की पहली रामायण सर्किट ट्रेन किस रेलवे स्टेशन से चली है
    उत्तर: सफदरजंग (दिल्ली)

Daily Current Affairs in English – 12 Nov 2021

  1. Who has been appointed as the new Director General of Central Industrial Security Force (CISF)?
    Answer: Sheel Vardhan Singh
  2. In which state has Bandhan Bank appointed Zubeen Garg as the brand ambassador?
    Answer: Assam
  3. Who has been appointed as the new Director General of National Disaster Response Force (NDRF)?
    Answer: Atul Karwal
  4. What is the rank of India in the Global Climate Change Performance Index 2022?
    Answer: 10th
  5. Which state of India has made the first part of the country to make cricket bat and stump?
    Answer: Tripura
  6. Which country has become the 101st member of the International Solar Alliance?
    Answer: America
  7. Which country has been ranked first in the Global Drug Policy Index 2021?
    Answer: Norway
  8. What is the rank of India in the first Global Drug Policy Index 2021?
    Answer: 18
  9. What is the name of the famous meteor shower that occurs every November?
    Answer: Leonids meteor shower
  10. From which railway station did the country’s first Ramayana circuit train depart?
    Answer: Safdarjung (Delhi)

I hope you will find this article helpful for preparing for your upcoming exams. If you have any questions or suggestions feel free to comment down your thoughts below.

Leave a Comment