Daily Current Affairs in Hindi – 11 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 11 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 11 Oct 2021
Daily Current Affairs in Hindi – 11 Oct 2021

Daily Current Affairs in Hindi –  11 Oct 2021

  1. हाल ही में किसने 120 भाषाओं में गाना गाकर गिनीज रिकॉर्ड बनाया है?
    उत्तर: सुचेता सतीश
  2. किस राज्य की एड्यूर मिर्च और कट्टीकट्टूट आम को GI टैग मिला है?
    उत्तर: केरल
  3. हाल ही में किसे ASI द्वारा ‘आर्यभट्ट पुरस्कार’ से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: जी सतीश रेड्डी
  4. 2021 में साहित्य के क्षेत्र में नोबेल पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: अब्दुलरजाक गुरनाह
  5. हाल ही में क्रिप्टो मंच कॉइनस्विच कुबेर ने किसे अपना ब्रांड अम्बेसडर बनाया है?
    उत्तर: रणबीर सिंह
  6. हाल ही में किसने कोलकाता में ‘पत्तन संचालन’ की डिजिटल निगरानी के लिए MyPortApp लांच किया है?
    उत्तर: सर्बानंद सोनोबाल
  7. हाल ही में किस IIT ने स्टार्टअप्स के लिए ‘यूरेका’ पहल शुरू की है?
    उत्तर: IIT बॉम्बे
  8. हाल ही में जारी ‘ब्लूमबर्ग बिलेनियर्स इंडेक्स’ में कौन शीर्ष पर रहा है?
    उत्तर: एलन मस्क
  9. 2036 ओलंपिक खेलों की मेजबानी कौन करेगा?
    उत्तर: भारत
  10. हाल ही में ‘मृत्युदंड के खिलाफ विश्व दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 10 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 11 Oct 2021

  1. Recently who has created a Guinness record by singing a song in 120 languages?
    Answer: Sucheta Satish
  2. Which state’s Adure Chillies and Kattikattu mangoes have got GI tag?
    Answer: Kerala
  3. Recently who has been honored with ‘Aryabhatta Award’ by ASI?
    Answer: G Satheesh Reddy
  4. Who has been awarded the Nobel Prize in Literature in 2021?
    Answer: Abdulrazaq Gurnah
  5. Who has recently been appointed as its brand ambassador by crypto platform Coinswitch Kuber?
    Answer: Ranbir Singh
  6. Who has recently launched MyPortApp for digital monitoring of ‘Port Operations’ in Kolkata?
    Answer: Sarbananda Sonobal
  7. Which IIT has recently launched ‘Eureka’ initiative for startups?
    Answer: IIT Bombay
  8. Who has topped the recently released ‘Bloomberg Billionaires Index’?
    Answer: Elon Musk
  9. Who will host the 2036 Olympic Games?
    North India
  10. When has the ‘World Day Against Death Penalty’ been celebrated recently?
    Answer: October 10

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment