Daily Current Affairs in Hindi – 11 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Hello Aspirants! CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 11 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page.

Daily Current Affairs in Hindi – 11 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 11 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 11 Nov 2021

  1. हाल ही में घरेलू धार्मिक पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए IRCTC द्वारा शुरू की गई सर्किट ट्रेन का नाम क्या है?
    उत्तर: श्री रामायण यात्रा ट्रेन
  2. हाल ही में केंद्र सरकार ने किसे अगले नौ सेना प्रमुख के रूप नियुक्त किया है?
    उत्तर: वाइस एडमिरल आर हरि कुमार
  3. हाल ही में पीटीसी इंडिया लिमिटेड के नए सीएमडी कौन नियुक्त हुए हैं?
    उत्तर: राजीव कुमार मिश्रा
  4. आईसीसी की तरफ से अक्टूबर 2021 के लिए किसे सर्वश्रेष्ठ पुरुष क्रिकेटर एवं सर्वश्रेष्ठ महिला क्रिकेटर चुना गया है?
    उत्तर: आसिफ अली (पाकिस्तान), लॉरा डेलानी (आयरलैंड)
  5. भारतीय नौसेना को प्रोजेक्ट 75 के तहत चौथी स्कॉर्पीन पनडुब्बी सौपीं है, उसका नाम क्या है?
    उत्तर: Vela
  6. T20 सीरीज के लिए किसे भारतीय क्रिकेट टीम का नया कप्तान घोषित किया गया है?
    उत्तर: रोहित शर्मा
  7. विश्व टेबल टेनिस प्रतियोगिता लास्को 2021 में महिला युगल का खिताब किसने जीता है?
    उत्तर: मनिका बत्रा एवं अर्चना गिरीश कामत
  8. उत्तराखंड स्थापना दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 9 नवंबर
  9. शांति और विकास के लिए विश्व विज्ञान दिवस कब मनाया जाता है?
    उत्तर: 10 नवंबर
  10. 11 नवंबर को कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: राष्ट्रीय शिक्षा दिवस

Daily Current Affairs in English – 11 Nov 2021

  1. What is the name of the circuit train recently launched by IRCTC to promote domestic religious tourism?
    Answer: Shri Ramayana Yatra Train
  2. Recently who has been appointed as the next Navy Chief by the Central Government?
    Answer: Vice Admiral R Hari Kumar
  3. Who has been appointed as the new CMD of PTC India Limited recently?
    Answer: Rajeev Kumar Mishra
  4. Who has been chosen by the ICC as the Best Men’s Cricketer and Best Women’s Cricketer for October 2021?
    Answer: Asif Ali (Pakistan), Laura Delany (Ireland)
  5. What is the name of the fourth Scorpene submarine handed over to the Indian Navy under Project 75?
    Answer: Vela
  6. Who has been announced as the new captain of the Indian cricket team for the T20 series?
    Answer: Rohit Sharma
  7. Who has won the women’s doubles title in the world table tennis competition LASCO 2021?
    Answer: Manika Batra and Archana Girish Kamat
  8. When is Uttarakhand Foundation Day celebrated?
    Answer: 9 November
  9. When is World Science Day for Peace and Development observed?
    Answer: November 10
  10. Which day is celebrated on 11th November?
    Answer: National Education Day

I hope you will find this article helpful for preparing for your upcoming exams. If you have any questions or suggestions feel free to comment down your thoughts below.

Leave a Comment