Daily Current Affairs in Hindi – 10 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 10 Oct Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 10 Oct 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 10 Oct 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi –  10 Oct 2021

  1. ब्लूमबर्ग बिलेनियर इंडेक्स के अनुसार, 100 बिलियन डॉलर की लिस्ट में कौन पहले स्थान पर है?
    उत्तर: एलन मस्क
  2. हाल ही में ‘सत्यजीत रे पुरस्कार’ के लिए किसे चुना गया है?
    उत्तर: बी गोपाल
  3. हाल ही में WHO ने किस देश के द्वारा निर्मित प्रथम मलेरिया वैक्सीन को स्वीकृति दी है?
    उत्तर: UK
  4. नागरिक उड्डयन मंत्री ज्योतिरादित्य सिंधिया ने किस राज्य में ड्रोन मेला को हरी झंडी दिखाई है?
    उत्तर: उत्तराखंड
  5. किस राज्य में UDAN योजना के तहत चिपी हवाई अड्डे का उद्घाटन किया गया है?
    उत्तर: महाराष्ट्र
  6. हाल ही में पहलवान ‘अंशु मलिक’ ने विश्व चैम्पियनशिप में कौनसा पदक जीता है?
    उत्तर: रजत
  7. हाल ही में आयी UNESCO की रिपोर्ट के अनुसार किस राज्य के 2631 स्कूलों में सिर्फ एक शिक्षक है?
    उत्तर: तमिलनाडु
  8. हाल ही में किस राज्य में राष्ट्रव्यापी नदी पशुपालन कार्यक्रम शुरू किया गया है?
    उत्तर: उत्तर प्रदेश
  9. हाल ही में UNESCO ने किस देश के लिए 2021 स्टेट ऑफ़ द एजुकेशन रिपोर्ट लांच की है?
    उत्तर: भारत
  10. हाल ही में ‘विश्व प्रवासी पक्षी दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 9 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 10 Oct 2021

  1. According to the Bloomberg Billionaires Index, who ranks first in the list of $100 billion?
    Answer: Elon Musk
  2. Who has been selected for the ‘Satyajit Ray Award’ recently?
    Answer: B Gopal
  3. Recently WHO has approved the first malaria vaccine manufactured by which country?
    Answer: UK
  4. Civil Aviation Minister Jyotiraditya Scindia has flagged off the Drone Mela in which state?
    Answer: Uttarakhand
  5. In which state Chipi airport has been inaugurated under UDAN scheme?
    Answer: Maharashtra
  6. Which medal has been won by wrestler ‘Anshu Malik’ in the World Championship recently?
    Answer: Silver
  7. According to the recent UNESCO report, which state has only one teacher in 2631 schools?
    Answer: Tamil Nadu
  8. In which state the nationwide river animal husbandry program has been started recently?
    Answer: Uttar Pradesh
  9. Recently UNESCO has launched 2021 State of the Education report for which country?
    North India
  10. When has ‘World Migratory Bird Day’ been celebrated recently?
    Answer: 9 October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment