Daily Current Affairs in Hindi – 10 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 10 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 10 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 10 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 10 Nov 2021

  1. किस देश ने एक समलैंगिक अधिकार कार्यकर्ता हार्वे मिल्क के नाम पर एक जहाज लॉन्च किया है?
    उत्तर: अमेरिका
  2. महिला एवं बाल विकास मंत्रालय के हालिया आंकड़ों के अनुसार, भारत में कुपोषित बच्चों की कुल संख्या कितनी है?
    उत्तर: 33 लाख
  3. वांग यापिंग अंतरिक्ष में चलने वाले किस देश के पहले अंतरिक्ष यात्री हैं?
    उत्तर: चीन
  4. भारत के किस शहर को हाल ही में यूनेस्को की क्रिएटिव सिटीज नेटवर्क में शामिल किया गया है?
    उत्तर: श्रीनगर
  5. किस राज्य में साइबर सुरक्षा और हैकिंग रोकने के लिए 12 नवंबर को cOcOn 2021 सम्मेलन का आयोजन करने की घोषणा की गई है?
    उत्तर: केरल
  6. किस मंत्रालय द्वारा जारी नेशनल लॉजिस्टिक्स इंडेक्स 2021 में गुजरात प्रथम स्थान पर रहा है?
    उत्तर: वाणिज्य मंत्रालय
  7. कर्नाटक की आदिवासी तुलसी गौड़ा को पर्यावरण के क्षेत्र में बेहतर काम के लिए निम्न में से किस अवार्ड से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: पद्मश्री
  8. कर्नाटक सरकार ने मुंबई-कर्नाटक क्षेत्र का नाम बदलकर क्या कर दिया है?
    उत्तर: कित्तूर कर्नाटक
  9. राष्ट्रीय कानूनी सेवा दिवस किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर: 9 नवंबर
  10. 10 नवंबर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: परिवहन दिवस

Daily Current Affairs in English – 10 Nov 2021

  1. Which country has launched a ship named after gay rights activist Harvey Milk?
    Answer: America
  2. What is the total number of malnourished children in India as per the recent data of Ministry of Women and Child Development?
    Answer: 33 lakhs
  3. Wang Yaping is the first cosmonaut of which country to walk in space?
    Answer: China
  4. Which city of India has recently been included in UNESCO’s Creative Cities Network?
    Answer: Srinagar
  5. Which state has announced to organize the cOcOn 2021 conference on 12th November to prevent cyber security and hacking?
    Answer: Kerala
  6. Gujarat has ranked first in the National Logistics Index 2021 released by which ministry?
    Answer: Ministry of Commerce
  7. Tulsi Gowda, a tribal from Karnataka, has been honored with which of the following awards for her work in the field of the environment?
    Answer: Padmashree
  8. The Karnataka government has renamed the Mumbai-Karnataka region to what?
    Answer: Kittur Karnataka
  9. National Legal Services Day is observed on which day?
    Answer: 9 November
  10. Which day is celebrated all over India on 10th November?
    Answer: Transport Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment