Daily Current Affairs in Hindi – 1 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 1 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 1 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 1 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 1 Nov 2021

  1. कौन सा राज्य खुले में शौच मुक्त पहला राज्य बन गया है?
    उत्तर: गोवा
  2. टाइम्स हायर एजुकेशन की विश्व प्रतिष्ठा रैंकिंग 2021 में शीर्ष पर कौन सी यूनिवर्सिटी रही है?
    उत्तर: हार्वर्ड यूनिवर्सिटी
  3. 16वे G20 सम्मेलन 2021 की अध्यक्षता किस देश द्वारा की गई है?
    उत्तर: इटली
  4. समुद्र की गहराई में अनुसंधान करने के लिए भारत के पहले मानव युक्त समुद्री अभियान का क्या नाम है?
    उत्तर: समुद्रयान
  5. किस देश ने सैन्य संचार उपग्रह सिराक्यूज़ 4ए को लॉन्च किया है?
    उत्तर: फ्रांस
  6. किस राज्य सरकार ने जरूरतमंद परिवारों को मकान बनाने के लिए मुफ्त जमीन उपलब्ध करवाने के लिए मुख्यमंत्री आवास भू अधिकार योजना को प्रारंभ किया है?
    उत्तर: मध्य प्रदेश
  7. राष्ट्रीय कंपनी कानून अपीलीय न्यायाधिकरण के नए अध्यक्ष कौन बने हैं?
    उत्तर: अशोक भूषण
  8. अमेरिकी राज्य जॉर्जिया ने किस भारतीय भाषा को ‘राज्योत्सव दिवस’ के रूप में मनाने की घोषणा की है?
    उत्तर: कन्नड़
  9. किस संस्थान ने ‘The Road from Paris: India’s Progress Towards its Climate Pledge’ शीर्षक से एक रिपोर्ट जारी की?
    उत्तर: प्राकृतिक संसाधन रक्षा परिषद
  10. विश्व शहर दिवस कब मनाया गया?
    उत्तर: 31 अक्टूबर

Daily Current Affairs in English – 1 Nov 2021

  1. Which state has become the first open defecation free state?
    Answer: Goa
  2. Which university has topped the Times Higher Education World Reputation Ranking 2021?
    Answer: Harvard University
  3. Which country has chaired the 16th G20 Summit 2021?
    Answer: Italy
  4. What is the name of India’s first manned seaborne expedition to carry out research in the depths of the ocean?
    Answer: Seaplane
  5. Which country has launched Syracuse 4A, a military communication satellite?
    Answer: France
  6. Which state government has started Mukhyamantri Awas Bhu Adhikar Yojana to provide free land to needy families to build houses?
    Answer: Madhya Pradesh
  7. Who has been appointed as the new Chairman of the National Company Law Appellate Tribunal?
    Answer: Ashok Bhushan
  8. The US state of Georgia has announced to celebrate which Indian language as ‘Rajyotsava Day’?
    Answer: Kannada
  9. Which organization released a report titled ‘The Road from Paris: India’s Progress Towards its Climate Pledge’?
    Answer: Natural Resources Defense Council
  10. When was World Cities Day celebrated?
    Answer: 31 October

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment